Marijina romarska pot

Marijina Romarska pot Marijina romarska pot je del mednarodne istoimenske kulturne romarske poti, ki vodi iz Čenstohove na Poljskem prek Levoče na Slovaškem do Mariazella v Avstriji, nato pa skozi Gradec pelje v Slovenijo in  se nadaljuje na Hrvaško. 409 km dolga pot v Sloveniji in 393 km na Hrvaškem je namenjena romarjem, pohodnikom, ljubiteljem narave in kulturne dediščine ter vsem tistim, ki želijo spoznati še neodkrite, zanimive kraje.
Za prepoznavnost Marijine romarske poti je bil izdelan tudi logotip, ki je nastal na osnovi različnih monogramov, najdenih v Marijinih svetiščih v Sloveniji in Hrvaški. Kjer Marijina romarska pot poteka po trasi planinske poti, je ta v skladu z Zakonom o planinskih poteh označena z belo-rdečo Knafelčevo markacijo, smerno puščico in rdečo smerno tablo. Kjer teče tudi evropska pešpot, je uporabljena še rumeno-rdeča markacija. Na preostalem delu Marijine romarske poti je ta v skladu z Navodili za označevanje tematskih pohodnih poti v Sloveniji označena z belo-rumeno markacijo, rumeno smerno puščico in rumeno smerno tablo s črnim napisom za tematske pohodne poti.

Na glavnih križiščih poti je smernim tablam dodana tabla z logotipom Marijine romarske poti. Na pomembnejših točkah Marijine romarske poti stojijo informacijski panoji, kjer so navedene vse pomembne informacije o poti. Ob vseh Marijinih cerkvah na poti in drugih pomembnih objektih kulturne dediščine pa najdemo informacijske table s pomembnejšimi podatki. Za počitek je ob poti urejenih 30.

Del Marijine romarske poti upravlja tudi naše društvo in sicer od MP Gruškovje do Malega Okiča.

Vse podrobnejše informacije najdete na http://marijina-romarska-pot.si/