Videmska planinska pot

Videmska pot

Videmska planinska pot se prične pri Ptujskih termah oziroma pri hotelu Primus, kjer je skrinjica z žigom in vpisno knjigo  KT -1. Pot se nadaljuje do naselja Breg do pešpot mosta preko reke Drave, kjer zavijemodesno do čistilne naprave oziroma Pinčarjevega mlina. Od Ptuja do čistilne naprave pripelje sem tudi Slovenjegoriška planinska pot, ki nato nekaj časa teče skupaj po Videmski planinski poti in se nadaljuje proti Markovcem in Borlu.

Videmska planinska pot od čistilne naprave nekaj časa teče po makadamski cesti vzporedno z nasipom ptujskega jezera in po Slovenjegoriški planinski poti, kjer se po 1 km pot odcepi desno proti vasi Šturmovci do ribogojnice Hrga, kjer je možno dobiti kakšno osvežilno pijačo in sveže pečene postrvi za večje skupine in predhodno naročilo.

Od ribogojnice  je dobro označena pot skozi vas Šturmovci, ki nas pripelje do naselja Videm pri Ptuju. V Vidmu je pri gostišču Pal Pri treh lipah možno dobiti hrano iz dnevnega menija ali po naročilu ter prenočišče, tukaj je vpisna knjiga z žigom KT-2.

Iz Vidma  pot nadaljujemo mimo občinske stavbe in preko mostu reke Dravinje ter na prvem odseku zavijemo desno in nato po petdesetih  metrih še enkrat ostro v desno, kjer nas smerna tabla usmeri mimo zadnjih hiš v Vidmu v gozdiček, kjer nas čaka rahel vzpon.Vzpon ni težak saj po petnajstih minutah že stojimo na asfaltirani cesti v Dravinjskem vrhu, kjer nas smerna tabla spet usmeri naravnost do zadnjih hiš v Dravinjskem vrhu. Tu se pot spusti mimo vinogradov, zavije v majhen gozdiček nato nekaj časa teče po ravnini dokler se spet ne vzpne na položen gozdnat hrib in prispemo na lepo razgledno vzpetino v vasi Ljubstava od koder je zelo lep razgled na Ptujsko in Dravsko polje, Pohorje, Donačko goro in Boč ter haloške griče. Ta vrh se imenuje Švintov križ (po domače)  pri kmetiji Trafela.

Od tu se spustimo po asfaltirani cesti kakšnih 500 m prečkamo asfaltno cesto Leskovec-Ljubstava, kjer nas smerna tabla usmeri po poti skozi gozd na vrh Strmca do Vindiševe kapele, kjer si moramo vzeti krajši počitek.  Od kapele zavijemo levo ter po 150 m zavijemo ostro v desno in se spustimo v dolino, po kateri teče asfaltirana cesta, ki povezuje Leskovec in Podlehnik.Ko prispemo na asfaltno cesto zavijemo levo v smeri Leskovca in hodimo po cesti cca 200 m do prvega odcepa ceste, kjer zavijemo ostro v desno, prečkamo mostiček ter nadaljujemo po cesti do prvega odcepa ceste, kjer nas smerna tabla usmeri levo v hrib, kjer se vzpnemo po makadamski cesti skozi gozd do prvih hiš v vasi Trdobojci. Mimo hiš in vikendov je speljan sprva kolovoz nato pa pridemo na asfaltno cesto, kjer v prvem križišču pri smernih tablah zavijemo desno in po njej nadaljujemo skozi vas Trdobojci do KT - 3 Milošič Trdobojci 34, kjer je skrinjica, žig in vpisna knjiga. Pot nadaljujemo mimo rojstne hiša boksarskega prvaka Dejana Zavca, kjer je ogromno prijaznih lastnikov vikendov, tako da za poletno žejo ni težav.

Pot nadaljujemo po glavni asfaltirani cesti skozi vas Trdobojci do prvega odcepa asfaltirane ceste, kjer nas smerna tabla usmeri v levo, kjer se cesta spušča v dolino na cesto, ki povezuje  Veliko Varnico z zaselkom Ložine.
V dolini nas spet smerna tabla opozori, da zavijemo levo po makadamski cesti, kjer po 200 m pri naslednji smerni tabli zavijemo desno v hrib z blagim vzponom. Po dobrih 20 minutah prispemo na vrh hriba kjer stoji znana Zveličarjeva kapela, zraven katere je tudi turistična kmetija Cafuta, kjer se da dobiti kaj za pod zob in za žejo (večje skupine po predhodnem naročilu). Po poti naprej sledimo markacijam do vrha hriba, kjer so ruševine stare hiše z veliko figo pri kateri se Videmska planinska pot priključi Marijini romarski poti katere je že skrbnik PD Naveza. Pri smerni tabli ostro zavijemo levo ter sledimo markacijam vse do doline Velike Varnice do naslednje smerne table, ki nas usmeri v najvišji hrib v tem predelu Haloz na katerem stoji znamenita cerkvica sv. Avguština in sv. Magdalene in kjer se Videmska planinska pot konča na vrhu skrinjica z žigom in vpisna knjiga KT- 4.

Videmska planinska pot je lahko eno ali večdnevna tura,ki jo lahko prehodimo po odsekih saj se lahko z avtomobilom pripeljemo do katerekoli KT (kontrolne točke).

Moram poudariti, da so Haloze s svojo lego vinorodnega področja še skoraj neokrnjen biser gričevja posejanega z vinogradi, počitniškimi hiškami in preprostimi in dobrosrčnimi ljudmi in da lahko popotnik tukaj naredi nekaj za svojo dušo in telo ter se popolno sprosti in odklopi od vsakodnevnih stresov.

Škoda je samo, da čas ni najbolj primeren za vlaganja v ponudbo na tem področju, a kljub temu se najde nekaj malega, da se popotnik lahko okrepča in odžeja. Ta trasa je lahko tudi idealna  priložnost za zimske pohode saj si lahko odseke poti načrtujemo sami in se kadarkoli vrnemo na izhodišče. Najvišja vzpetina tega dela Haloz Avguštin, ki doseže najvišjo točko 503 m n.v. stoji cerkvica  Sv Avguština in Sv. Magdalene, ki je edinstvena cerkev v Sloveniji do katere je tudi speljana markirana Marijina romarska pot pa imamo enkraten pogled na Ptujsko in Dravsko polje, Prlekijo, Slovenske gorice, Pohorje, Boč, Donačko goro ali haloški triglav, Ravno goro, Brezovo goro, Vučju goro, Ivanjščico, Sljeme seveda so to le najbližji vrhovi okrog Haloz v lepem vremenu pa lahko vidimo tudi naše visokogorske vrhove.

Ob prehojeni poti in dokazilom z žigi  K-T PD Naveza vsakemu pohodniku izda priznanje.

Dnevnike Videmske planinske poti lahko dobitepri tajniku PD (Drago Sakelšek, Videm 10  041-302-596) ali na sedežu društva Vareja 2 a.

Kontrolne točke in časi hoje:

Ptujske terme - Videm: KT- 1 (1 h 30 min)

Videm - Gostišče Pri treh lipah: KT -2

Videm - Trdobojci: KT- 3 (2 h 45 min)

Trdobojci - Sv. Avguštin: KT- 4 (2 h 55 min)

Celotno traso prehodimo v  6 h 30 min.